Svi već znamo da je motivacija jedan od najbitnijh faktora kada je u pitanju učenje. Ukoliko ona nedostaje teško se natjerati napraviti bilo što i napraviti to kako treba. Učenicima je često problem upravo nedostatak motivacije i zato vam donosimo jednu vježbu koja ih može potaknuti da se motiviraju. Vježba je primjerena za sve uzraste te je mi često koristimo s našim učenicima i daje zaista dobre rezultate.

Vježba o kojoj se govori zove se Uzori su kao svjetionici na moru. Ona se također nalazi u našem priručniku Kako probuditi želju za učenjem uz ostale vježbe motivacije koje često prakticiramo.

 

Kako joj i samo ime kaže, radi se o tome da djeca trebaju, za početak, navesti ime svog uzora. Ukoliko ga nemaju, probajte im reći da se prisjete osobe, lika iz crtića ili knjige, prijatelja, roditelja ili nekog trećeg za koga smatraju da je dobra osoba. Kada učenici navedu ime svog uzora pitajte ih zašto su odabrali baš njega i što im se kod njega najviše sviđa. To nas vodi do sljedećeg koraka, gdje učenici imaju zadatak između ponuđenih vrlina odabrati one za koje smatraju da ih njihov uzor posjeduje. Kako bi im olakšali posao, odnosno pomogli im da se prisjete tih osobina, djeci je dobro ponuditi desetak osobina između kojih trebaju izabrati one koje ima baš osoba koju su odabrali. Kada ih odaberu, pitajte ih zašto su odabrali baš te. Neka vam navedu primjer situacije koja potvrđuje da njihov uzor posjeduje baš tu vrlinu. Važno je da djeca znaju koja vrlina što znači kako bi ju znali povezati sa svojim uzorom. Ukoliko im nije jasno, objasnite im, tu će onda također naučiti i neke nove riječi, te obogatiti svoj vokabular. Zadnji i najvažniji korak je napisati kako vrline svog uzora mogu primijeniti kod sebe vezano uz školu. Učenici trebaju konkretno napisati kako koju vrlinu mogu jačati kod sebe vezano uz školu. Neka prmjeri ne budu općeniti, već konkretni za pojedinu situaciju. Na primjer, ukoliko se radi o vrlini „hrabrost“ mogu napisati da će biti hrabri kada profesor postavi pitanje i javiti se te pokušati odgovoriti.

Djeca su u današnjem svijetu okružena raznim dobrim i lošim ponašanjima. Važno je da i oni sami znaju prepoznati poželjna ponašanja i njih primjenjivati. Ukoliko se osoba koja im je draga ponaša dobro, odnosno ima vrline koje su vrijedne, lako će se povesti za njim i po uzoru na njega kod sebe jačati pozitivna ponašanja.