[PITANJE] Što napraviti kada dijete lako gubi koncentraciju i kada ne može dovoljno dugo zadržati pažnju na gradivu već neprestano gleda okolo, ustaje se ili priča o nečemu što nije vezano za ono što uči?

[ODGOVOR] Poštovani, zahvaljujem na upitu. Problem u održavanju koncentracije je vrlo čest kod učenika, ali nije nerješiv. Razumljivo je da se ponekad ne možemo koncentrirati i da nam pažnju odvlače druge stvari, ali i to je nešto na čemu se može i treba raditi. Za početak potrebno je pronaći odgovarajuće mjesto za učenje i urediti ga. Mjesto za učenje može biti u djetetovoj sobi ili u nekoj drugoj prostoriji, ovisno koje okruženje dijete smatra prikladnijim.

Mjesto gdje se uči trebalo bi pripremiti za učenje, što znači da treba ukloniti sve moguće distraktore. Neka ono bude uredno, pospremljeno i bez suvišnih predmeta. Na mjestu gdje se uči treba biti samo ono što nam je potrebno za učenje kao što su knjige, bilježnice, dodatni papiri, trokuti, atlas, kalkulator…

Dakle, pripremamo si prostor kako bi nam sve bilo nadohvat ruke i kako bi kada krenemo učiti vrijeme uložili u učenje, a ne u traženje šestara na dnu torbe u ormaru. Jednako bitno kao imati pripremljen pribor je ukloniti nepotrebne predmete s radnog mjesta kako bismo izbjegli odvlačenje pažnje. U ovo također ulaze i mobitel i televizor. Treba ugasiti tonove, odnosno utišati zvuk kako bismo buku i ometanje zvukova iz okoline sveli na minimum. Pozadinska buka ili glazba za neke učenike ne predstavljaju problem pa tako neki mogu učiti ukoliko je televizor upaljen u pozadini ili si puste glazbu za bolju koncentraciju. Ovi tipovi učenika su naučeni na održavanje koncentracije i u njihovom slučaju to ne predstavlja prijetnju. Učenici koji lako gube koncentraciju trebali isključiti oko sebe sve što ih može omesti. Dobro je i nakon određenog vremena uzeti pauzu kako bismo nakratko predahnuli te se ponovno mogli vratiti učenju.

Za razvijanje koncentracije koriste nam koncentracijske vježbe koje nas s vremenom izvježbaju za održavanje iste. Mogu se provoditi kada god imate vremena jer su zanimljive, poput igara, te prije učenja ili u pauzi. Primjer nekih od koncentracijskih vježbi su pisanje lijevom rukom, nabrajanje gradova sa zadanim početnim slovom, osmosmjerke, izbaci uljeza i slično.