Često  se susrećemo s raznim pitanjima roditelja, pa čak i učitelja i drugih sudionika odgoja i obrazovanja djece, vezano za određene poteškoće koje se javljaju u radu ili učenju. Kako bismo pomogli vama i vašoj djeci da ostvare svoj puni potencijal, otvorili smo online savjetovalište gdje svakog tjedna donosimo po jedan odgovor na vaša pitanja vezana uz rad i napredak vaše djece. Pitanja objavljujemo anonimno, a naš stručni tim će vam vrlo rado odgovoriti kako bi nam svima učenje bilo lakše.

 

[PITANJE] Pozdrav, od ove godine imamo petaša! Peti razred je sa sobom povukao hrpu obaveza i gradiva koje moj sin, do sada odlikaš, jednostavno ne stiže obavljati što nam svima stvara stres. Od izvannastavnih aktivnosti ne želi odustati, a ja ne želim da škola pati i da zbog svega ne stigne učiti. Kako da sve njegove obaveze budu izvršene, a da nitko ne izvuće deblji kraj? Hvala unaprijed!!

savjetovalište 1_132125828

 

 

[ODGOVOR] Poštovana, zahvaljujem na Vašem pitanju i iskazanom povjerenju. Svjesni smo da prelazak iz razredne na predmetnu nastavu sa sobom donosi nove obaveze, ali i izazove koje uspješno treba savladati kako bi se ostvario uspjeh. Razumljivo je, ali i pohvalno da Vaše dijete ima određene izvannastavne ili izvanškolske aktivnosti koje mu daju prostora da radi ono što voli i da se razvija tamo gdje ima potencijala. Jednako tako, svima nam je potreban odmak od obaveza i neka vrsta rekreacije, zar ne? Na sreću, to se sve može uskladiti ukoliko se napravi dobar plan. U Logosu volimo reći da je organizacija pola obavljenog posla. Stoga je važno odrediti prioritete i vidjeti gdje ostaje slobodnog vremena i prostora za obavljanje drugih aktivnosti.

Pri izradi rasporeda važno je voditi računa o kontinuitetu i prioritetu (kao što je svakodnevni odlazak u školu) i potom uključiti ostale obaveze poput vremena za pisanje zadaće i učenje te ostale aktivnost (sport, ples, sviranje…).

U dogovoru s Vašim djetetom sve navedeno stavite na papir i nikako ne zaboravite vrijeme za odmor! Na početku vodite računa o tome pridržava li se dijete dogovorenog, a s vremenom će već samo steći naviku dobre organizacije. Koristite boje, omiljene likove iz crtića ili superjunake, životinje ili druge stvari kako biste ukrasili napravljeni raspored.

Tehnike-učenja-za-sve-uzraste