Čitanje i poticanje čitanja važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djeteta. Čitanje djetetu aktivnost je u kojoj može sudjelovati bilo koji od članova obitelji, a donosi brojne prednosti za njegov daljnji razvoj.

 

  1. čitanjem razvijamo kritičko mišljenje

 

Od slikovnica do romana – u svakoj od knjiga krije se neka pouka i u nju su utkane neke životne vrijednosti. Razgovorom o situacijama u kojima se nalaze likovi iz priča, pokušajem pronalaska rješenja za takve situacije, detektiranjem pozitivnih i negativnih karakteristika likova razvijamo i potičemo kritičko mišljenje djeteta.

 

  1. čitanjem razvijamo dječju kreativnost

 

Tijekom čitanja ili slušanja priča djeca će pokušati zamisliti likove, mjesta, događaje … Tijekom čitanja možemo i osmišljavati odgovore na probleme na koje nailazimo u pričama – tako čitanjem potičemo i razvoj dječje kreativnosti.

 

  1. čitanjem razvijamo vokabular

 

U pričama često nailazimo na riječi ili izraze koji su djetetu nepoznati. Poticanjem djeteta da postavlja pitanja i istražuje pojmove koji su mu strani potičemo razvoj njegova vokabulara.

 

  1. čitanjem razvijamo empatiju

 

Susrećući se s različitim emocijama koje proizlaze iz različitih situacija opisanih u pričama dijete razvija empatiju. S obzirom na to da se u knjigama susreće s različitim likovima, različitih oblika ponašanja koje krase različite osobine dijete počinje razvijati i svijest o različitosti. To mu kasnije pomaže u shvaćanju i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima i ljudima općenito.

 

  1. čitanjem razvijamo komunikacijske vještine

 

Dijete čitanjem upoznaje jezik, njegove zakonitosti, shvaća važnost lijepoga izražavanja.

Razgovorom o knjizi razvija vlastite komunikacijske vještine.

 

  1. čitanjem odgajamo djecu

 

Knjige su također pomoćnice u odgoju djeteta. Gotovo za svaki problem napisana je neka priča prilagođena uzrastu djeteta. Čitanjem priča koje sadrže problem s kojim se dijete u životu susreće odgajate dijete i učite ga nekim životnim vrijednostima.

 

 

  1. čitanjem potičemo koncentraciju

 

Slušanjem zanimljive priče dijete će se, prvenstveno zbog znatiželje, truditi pažljivo pratiti tijek događaja. Slušajući priču također će si i pokušati vizualizirati situaciju.

Tijekom procesa slušanja i vizualizacije potičemo razvoj dječje koncentracije, što je osobito korisno za proces učenja.