Za uspješno savladavanje nastavnoga gradiva potrebna nam je, između ostaloga, koncentracija. Nekoliko je toga što može utjecati na naš stupanj koncentracije. Logos učiteljica donosi vam nekoliko savjeta za bolju koncentraciju:

 

  1. Pobrinite se da prostor u kojemu učite bude uredan. Nered vas može dekoncentrirati i učiniti nervoznim, a vaše misli umjesto na nastavno gradivo mogu krenuti u sasvim drugom smjeru. Neki predmeti u vama mogu probuditi asocijacije na mjesta koja ste posjetili ili koja biste željeli posjetiti, na hranu i sl. Važno je i da prostor u kojem učimo ima dovoljno prirodnoga svjetla te da je prozračan.
  2. Uklonite sve potencijalne distraktore – ugasite televizor, glazbu, računalo, sklonite mobitel i sl. Sve su to mali kradljivci pažnje koji vrlo brzo koncentraciju pretvore u dekoncentraciju.
  3. Ako niste počeli učiti na vrijeme izračunajte koliko vam je vremena ostalo do sljedećega testa ili ispitivanja i racionalno podijelite vrijeme za učenje. Organizacija je ključ uspjeha!
  4. Ne preskačite obroke, osobito doručak! Obogatite doručak namirnicama poput zobenih pahuljica, svježega i/ili sušenoga voća, orašastih plodova, tune, jaja, meda itd. Sve nam te namirnice pomažu da bolje pamtimo!bolja-pamet1
  5. Ako učite ujutro jutarnja tjelovježba izvrstan je način da se razbudite. Prije učenja odvojite nekoliko minuta na jutarnju tjelovježbu koja vam može dati dodatnu energiju.kids
  6. Kada osjetite da vam koncentracija pada napravite pauzu. Poželjno je da pauzu ne provedete na mobitelu ili računalu (barem ne većim dijelom) zbog njihova negativnoga utjecaja na koncentraciju i velike vjerojatnosti da vaša pauza neće trajati onoliko koliko ste planirali ako posegnete za njima. Umjesto da vrijeme provedete na mobitelu ili računalu radije prošećite i udahnite malo svježega zraka.