Kad čujete riječ učenje, vjerojatno imate sliku učenika koji sjedi za stolom glavom pognutom nad knjigom. Ali proces učenja nije samo pokušavanje upamćivanja gradiva. Već smo spomenuli da program Logos učiteljice obuhvaća četiri područja: koncentraciju, organizaciju, motivaciju i svladavanje tehnike učenja. Svaki od četiri dijela nužan je za uspješno učenje. Na našem blogu kratko ćemo vam predstaviti kratke i korisne savjete kako ostvariti pomake u svakom od ova četiri područja.

Krenimo od koncentracije.

Koncentracija je sposobnost voljnog usmjeravanja misli u željenom smjeru. Drugim riječima, koncentracija je potrebna kako bismo mogli pratiti uputu, ignorirati ometajuće podražaje, usmjeriti se na zadatak i izvršiti ga do kraja. Kada ljudi kažu „Slaba mi je koncentracija“ ili „Ja se jednostavno ne mogu koncentrirati“, u većini slučajeva ne radi se o nedostatku sposobnosti koncentracije nego o tome da ne znaju kako se koncentrirati. Koncentraciju  možemo (i trebamo) vježbati, a ovdje donosimo 5 kratkih savjeta koji nam mogu pomoći:

  1. Pronađite odgovarajuće mjesto za učenje. Mjesto na kojem učimo treba biti tiho i udobno kako bi nam što manje stvari ometalo koncentraciju. Ako nas netko stalno nešto pita ili radi televizija pa ne možemo odoljeti da ne vidimo o čemu se radi, teško ćemo se koncentrirati i uz najbolju volju. Također, ako nas stolica žulja ili nas bole leđa u njoj, bit ćemo ometeni time umjesto usredotočeni na sadržaj pred nama. Preporučujemo i isključiti mobitel dok učite.
  2. Usmjerite pažnju. Osim što je bitno maknuti sve vanjske distraktore kao što su mobitel ili tv, važno je i eliminirati unutarnja ometanja, kao što su misli o nekim drugim temama, sanjarenje ili planiranje drugih aktivnosti. Kako biste si to olakšali, prije samog početka učenja, pokušajte se sjetiti što ste radili na zadnjem satu ili što već znate o toj temi. Možete odvojiti i 5 minuta da napišete sve čega se sjećate i što želite postići.
  3. Odvojite bitno od nebitnog. Kako bismo se koncentrirali, potrebno je znati na što se potrebno koncentrirati. Prvi dio učenja usmjerite na to da odvojite ono što je bitno od nebitno.
  4. Uzmite pauzu. Čak i ako imate puno posla i bojite se da nećete stići sve, učenje unedogled bez pauze nije dobra odluka. Kao i nakon fizičkog rada, i nakon intelektualnog rada dolazi do umora. Kako se ne biste premorili, uzmite pauze. Jedan od prijedloga je 25 minuta rada pa 5 minuta pauze, ali prilagodite omjer učenja i pauze sebi. U pauzi se razgibajte, odmorite, odigrajte igricu, riješite sudoku. Nakon višesatnog učenja, potrebno je uzeti duži odmor.
  5. Učite različite predmete i koristite različite tehnike. Složit ćemo se da pet sati učenja povijesti ili rješavanja zadataka iz matematike djeluje kao neosvojiva planina. Iako vjerujemo da nemoguće ne postoji, predlažemo da si olakšate učenje i u danu isplanirate učenje različitih predmeta i izvršavanja različitih zadataka. Malo čitanja, malo rješavanja zadataka, malo pisanja zadaće, odgovaranje na pitanja, crtanje mentalnih mapa… Novost je jedan od faktora koji privlače pažnju i povećavaju interes, a posljedica je bolja koncentracija.