Svi dobro znamo da nam za obavljanje bilo kakvih zadaća treba dobra koncentracija. Da bismo zadatke obavili kvalitetno i lako važno je da nam misli ne lutaju i da budemo usredotočeni na baš ono što u tom trenutku obavljamo.

Bilo da se radi o poslu, svakodnevnim stvarima ili da se radi o učenju u školi.

Sigurno smo se svi bar ponekad zapitali zašto nemamo dovoljno koncentracije i kako se ona održi čak i kada nam ono što radimo nije zanimljivo. Odgovor je jednostavan i koncentracija se svakako može uvježbati.

Postoje razni načini treniranja koncentracije, odnosno voljnog usmjeravanja pažnje na određeni zadatak. Vjerojatno ste neke od njih već i radili, a da niste ni znali da baš taj trening za mozak pomaže vašoj boljoj koncentraciji. Najbolji primjer za to je rješavanje križaljki. One od vas iziskuju konstatno promišljanje i dosjećanje te kombiniranje kako biste pronašli traženo rješenje. Ovo je, kao i većina vježbi za koncentraciju, ujedno i zabava. Svi ljubitelji šaha ili sličnih društvenih igara sigurno znaju kako igre ovakve vrste također dobro treniraju moždane vijuge kako bi napravili pravi potez. Mozak također i u ovoj situaciji bilježi i navikava se na dublje ulaženje u problem stvari. Memory igre ili slaganje puzli su također zabavna aktivnost za sve uzraste koje iz već spomenutih razloga dobro utječu na vježbanje koncentracije. Djeci također možete zadati da nabroje gradove ili imena koje počinju određenim slovom, ili da iz teksta izdvoje slova s kvačicama, samoglasnike, brojeve ili neke pojmove, ideja je mnogo. Igre poput „pronađi razliku“ zahtjevaju vašu punu koncentraciju kako biste pronašli baš sve razlike na slikama, a isto su jako zabavne, pogotovo za djecu.

Svaka aktivnost koja od vas traži ispunjavanje određenog zadatka i promišljanje je ujedno i rad na koncentraciji, a ukoliko je zabavna odmah ju je lakše i izvršiti bez nezadovoljstva. Vaš mozak će zapamtiti način na koji je obavljao zadatke i pomoći vam da i ostale stvari rješavate bez problema.