Ljeto je već dobro uhvatilo maha i polako nam se bliži nova školska godina, ali još imamo vremena uživati u slobodnim danima bez škole. Treba li preostalo vrijeme iskoristiti za odmor ili pak za pripremu za školu? Slažemo se da nikad ne možeš biti previše spreman, ali jednako tako treba znati i kako se odmoriti, odnosno kako korisno iskoristiti preostale dane i zabaviti se s vašim školarcima. Donosimo vam nekoliko ideja kako kroz igru ponoviti gradivo i opet se dobro zabaviti.

Prva zabavna igra koju vam donosimo odnosi se na ponavljanje množenja i dijeljenja i prikladna je i za starije đake (iskustvo je pokazalo). Igra se zove „Coflek“, a igra se tako da sudionici sjede u krugu te jedan započinje brojanje krenuvši od broja jedan. Sljedeći sudionik nastavlja brojem dva i tako redom. Kada se dođe do broja sedam, broja koji je dijeljiv brojem sedam ili sadrži broj sedam umjesto njega sudionik izgovara coflek. Ukoliko zaboravi reći ili kaže na krivom broju ispada iz igre. Ako želite igru učiniti dinamičnijom, uvedite pravilo da nakon što igrač kaže coflek, smjer igre se mijenja.

Druga igra je svima poznati „Vrući krumpir“. Ova zabavna igra lako će djecu namamiti van i natjerati ih da se kreću i love loptu. Igra se igra tako da jedan igrač pušta glazbu dok se ostali dodaju loptom te kada se glazba zaustavi onaj koji je imao loptu ispada iz igre. Kako bi u igru unijeli element škole, umjesto glazbe jedan igrač može ostale ispitivati zbrajanje/oduzimanje/dijeljenje/množenje te onaj koji odgovori točno dodaje loptu drugom igraču, a onaj koji progriješi ispada iz igre.

Za ponavljanje teorijskih predmeta poput geografije ili povijesti možete igrati igru „Pictionary“. Na papriće napišite pojmove vezane za dio gradiva koji želite ponoviti. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine i jedan igrač iz svake skupine izvlači papirić i crta pojam koji je izvukako dok ostali iz njegova tima pogađaju.

Igre su zaista zanimljive i djeca jako pozitivno reagiraju na njih, tako da ni ne primjete da ima veze sa školom, odnosno školskim gradivom. Ukoliko imate neke ideje ili igre koje i sami provodite sa svojim đacima, slobodno nam pišite.